2019. máj 06.

Vas megye, mint politikai kísérlet, avagy Iron County: békével jöttünk!

írta: vasivasmacska
Vas megye, mint politikai kísérlet, avagy Iron County: békével jöttünk!

„A történelem bőre alatt futnak London erei. Ezek a jelek: a szögmérő, az ötágú csillag. Még egy oly tudatlan és korcs alakkal is, mint Ön, azt érzékeltetik, hogy energiát és jelentést hordoznak. Én vagyok ez a jelentés, én vagyok ez az energia.” (Sir William Withey Gull monológja A pokolból /From Hell című filmből

Az átlagos, külső megfigyelő számára az, ami a politikában és a közéletben nyilvánosan, a felszínen zajlik - a maga felszínes ok-okozati összefüggéseivel - teljes mértékben lefedi a valóságot, a benne szereplők, résztvevők pedig egyértelműen elhelyezhetőek egy többosztatú, de mindenképpen jól determinált mezőkre osztott síkban. A politika és a közélet azonban a történelem része, pontosabban a szemünk előtt zajló történelemé, azt pedig már Hegel óta tudjuk, hogy a történelmet általában az értelemmel kell szemlélni, okot és okozatot meg kell értetni velünk. Az események nyilvánosság előtt zajló részletei, a szereplők viselkedése és lépései mind-mind a felszíni kauzalitás elemei, ám mindez nem minden esetben, illetve történelmi, politikai, közéleti dolgok esetében szinte soha nem a valódi indítékok és szándékok kifejeződése. Ahhoz, hogy a valódi motivációk, célok és eszközök világossá váljanak számunkra, el kell hagynunk a fentebb említett kétdimenziós síkot, hogy immáron a háromdimenziós térben mozogva a dolgok mélyére hatoljunk.

 

67c0098f-5955-4b16-8f33-5df9f3ea099a.jpeg

A szombathelyi közéletet jelenleg alapvetően két téma uralja és határozza meg: Ungár Péter megjelenése a városban, ezzel összefüggésben az általa, az októberi választásra összeboronált rendkívül sokszínű összefogás és az év eleje óta egy fős többséggel rendelkező ellenzék valamint annak ténykedése. Mivel az események kronologikussága megegyezik a fenti felsorolással, ezért a vizsgálódásunkban is ezen időrendben haladunk, mellőzve az ellenzék egy fős többségbe kerülését és annak következményeit, ez ugyanis nem tárgya jelen írásunknak.

Ungár Péterrel kapcsolatban adja magát az első és legfontosabb kérdés: Függetleníthető e valakinek a politikai tevékenysége a legszűkebb családi viszonyaitól illetve gazdasági érdekeitől, érdekeltségeitől? Család és vagyon. Alapvető egzisztenciális fogalmak, amelyek lényegileg határozzák meg egy ember cselekedeteit. Ungár Péter estében ezek közismert információk. Édesanyja Orbán Viktor ideológiai kérdésekben talán legfontosabb tanácsadója, Schmidt Mária. Ungár Péter sokáig édesanyjával közös cégben volt társtulajdonos, igaz tavaly év végén a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-hez kötődő részvénycsomagját bizalmi vagyonkezelőre ruházta át. A jelenlegi rendszerhez szorosan kötődő családi vállalkozásban, novemberben még papíron is benne lévő Ungár Péter így bőségesen részesedett a nyereségből. Ungár Péter és Schmidt Mária közös cégétől bérelt irodát például az Agrárminisztérium is.

Vas megye, a 2018-as országgyűlési választás eredményeit figyelembe véve az a Budapesten kívüli terület, ahol az ellenzék jelen állás szerint egy az ország irányítását érintő választás esetén továbbra sem rúghat labdába, még akkor sem, ha a teljes összefogás megvalósul és minden párt, minden szavazója összeadódik. Íme: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/valasztas-2018-kovesse-velunk-vas-megye-hireit-2293627/

Vas megye tehát kiváló kísérleti terep azoknak, akik jövőbeni ellenzékük kialakításának tervén dolgoznak. Maga az ötlet amúgy zseniális és éppen időszerű. A saját magát felszámoló Jobbik és a hibát hibára halmozó, zuhanórepülésben lévő MSZP rövid időn belül űrt hagyhat maga után az ellenzéki térfélen, az ott tátongó politikai vákuum pedig pillanatok alatt kitöltésre kerül. Az pedig nem kérdés, hogy ki az, aki az ellenzéki térfélen jelenleg tűkön ülve várja ezt a lehetőséget. Gyurcsány Ferenc és - most már mondhatjuk nyugodtan - Dobrev Klára. Aki pedig megkaparintja az ellenzék feletti uralmat, az előbb utóbb Orbán Viktor és a jelenlegi rendszer egyetlen kihívójaként léphet fel. Az Apró-klán visszatérése pedig sem Magyarországnak, sem a Fidesznek nem érdeke.

Ungár Péterrel kapcsolatban egy dolog biztosan elmondható, Gyurcsány Ferenc és a DK finoman szólva sem tartoznak az általa preferált ellenzéki formációk közé. Ungár a 2018-as országgyűlési választáson például nem volt hajlandó visszalépni a DK-s Niedermüller Péter javára, mint utólag az eredményekből kiderült, visszalépése esetén valószínűsíthetően Niedermüller legyőzi Varga MIhály fideszes jelöltet. A szemlőhegyi Underwoodok (Gyurcsány-Dobrev) iránti ellenszenve helyben is érzékelhető. A Gyurcsány családdal személyes ismeretségben (barátságban) lévő, őket több jogi ügyben ügyvédként képviselő, jelenleg a DK EP-listáján szereplő Czeglédy Csabát például tökéletesen diszkreditálta az ellenzéki térfélen, annyira, hogy korábbi legszorosabb párton belüli szövetségesei és az egykor hozzá szorosan kapcsolódó nyugat.hu is elfordult tőle.

A 2018 nyarától végzett szisztematikus munka eredménye a Nemény András által 2019. január 31-én nyilvánosan kihirdetett ellenzéki összefogás és az októberi választásra összeállított 14 fős lista, ahol az Éljen Szombathely! nevű formáció vázára ráhúzták még az LMP-t, illetve a Momentumot, a Jobbikkal pedig, jelen állás szerint úgy tűnik, hogy megyei szinten osztották le a lapokat. Szombathely például Ungár terepe, míg Szentgotthárdon az álcivil összefogást Bana irányítja. Az önkormányzati választás pedig csak a főpróba lesz, az új ellenzék igazi próbatétele a 2022-es országgyűlési választás. Vas megye tehát az újjászerveződő (újjászervezés alatt álló) ellenzéki térfél iskolapéldája. A Gyurcsány-Dobrev páros ellenzékre gyakorolt befolyásának a visszaszorítása és ezáltal az ellenzéken belüli megosztottság fenntartása, ez az a két dolog, ami preferenciaként lép fel 2022-vel kapcsolatban a jelenleg kormányzó pártok részéről. Ungár Péter pedig ennek tökéletesen eleget tesz itt helyben.

Outro: https://www.youtube.com/watch?v=gwJH_vuVDJ4

Szólj hozzá