2019. okt 09.

Mit várhatna Kőszeg a káosz-ellenzéktől?

írta: vasivasmacska
Mit várhatna Kőszeg a káosz-ellenzéktől?

Bár elsőre viccesnek is tűnhet a kőszegi ellenzék kavarása, a végeredmény inkább siralmasnak mondható. Összefoglalva ki lehet jelenti, hogy a Táncsics Péter-Harkai Norbert féle zavaros tandem bio-díszletnek használja a többi jelöltet, hogy ők ketten szerezzenek befolyást.

koszegfalo.jpg

 

Júliusban még teljes összefogásról szóltak a hírek Kőszegen, az Összefogás Kőszegért Egyesület közleményben tudatta, hogy az összes ellenzéki párt támogatásával lesz közös polgármesterjelölt és képviselőjelöltek. Aztán Rába Kálmán felsétált a kőszegi Kálváriára, és bejelentette polgármester-jelölti indulását. Hosszú csend után szeptember elejére kiderült: Rába Kálmán a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben jelölteti magát olyan közismert idősebb DK-sok társaságában, mint Gódor József és Teplán Tibor, akiket korábban ő csak „szemkilövető gyurcsányistának” nevezett volna.

 

Az Összefogás Kőszegért Egyesület azonban nem sorakozott fel Rába Kálmán mögött, hanem frissen castingolt új jelöltekkel állt a nyilvánosság elé. Közülük csak Harkai Norbert  volt máraz egyesület jelöltje 2006-ban. A baloldali kötődés persze megmaradt: a kőszegi DK Facebook oldalán folyamatosan reklámozza az Összefogás jelöltjeit, Balassa-Berek Tamás és Bányai-Németh Gábor pedig a Momentum lelkes támogatói. Az egyesület polgármester-jelöltként a független, „nőkampányt” folytató dr. Tóthné Dolgos Zsanettet reklámozza, aki egy-egy lájkkal díjazza az egyesület lelkesedését. Egyébként nem igaz a Tóthné plakátjain olvasható állítás, miszerint ő a város első női polgármesterjelöltje, ugyanis 2010-ben már indult egy hölgy Kőszegen.

 

 

 dk_koszeg.jpgA DK kőszegi facebook oldala

 

Az egész ellenzéki keverés leginkább az MSZP egykori aranyifjának, Táncsics Péternek kedvez, akit zavaros ügyeiről régóta ismernek a kőszegiek, és aki valószínűleg képviselő lehet az Összefogás listáján. Közös ellenzéki lista esetén erre aligha lett volna esélye!

 

Az internetes hírforrások szerint Táncsics korábban szoros kapcsolatban állt Zuschlag János ifjú szocialista politikussal, aki börtönbe került zavaros politikai üzelmei miatt, később pedig a kamupártok környékén bábáskodott.

tacsazuschlag.jpgVan úgy, hogy házhoz jön a téma: az ÚMP tavaly kisebb tiltakozó tüntetést szervezett a Népszabadság szerkesztősége elé. Balra Zuschlag János, jobbra a most meggyanúsított Táncsics Péter
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

 

Azt is hallani, hogy Táncsics Péter úgy lett jelölt, hogy nincs is hivatalos lakcíme, nemhogy Kőszegen, de még Magyarországon sem. Vitatható gazdasági ügyleteiről pedig ódákat lehetne zengeni, felszámolt cégek, hajléktalan ügyvezetők és botrányos politizálás jellemzi a volt szocialista politikust. Felmerül a kérdés, hogy dr. Tóthné Dolgos Zsanett, aki folyamatosan a becsületet hangsúlyozza, miért kacsint össze ilyen elemekkel? (Tóthné rendszeresen lájkolja az Összefogás Kőszegért Egyesület bejegyzéseit, és soha nem határolódik el a zavaros szereplőktől.) Az Összefogás egyes jelöltjeit még Fekete-Győr András, a Momentum országos elnöke is körberajongta, videó itt: 

  

A képet a független képviselők tarka névsora teszi teljessé, közöttük a város volt jegyzője dr. Tóth László éppúgy megtalálható, (aki nem mellesleg Tóthné Dolgos Zsanett férje), mint az Összefogás által alkalmatlannak nyilvánított leköszönő képviselő Tóth Gábor, vagy az MSZP listáján korábban országgyűlési képviselőségig jutó Rába László.

 

Összességében tehát egy kaotikus ellenzéki kínálat került a kőszegi választók elé, melynek haszonélvezői jó eséllyel a kártyákat legjobban keverő listavezetők lesznek.  Továbbá az ellenzéki pártok, hiszen az ellenzéki terep növeléséhez kellenek hídfőállások, ahol trójai falóként használhatják a helyi, civilnek tűnő szervezeteket és az azok által támogatott polgármesterjelölteket.

 

A legnagyobb kérdés azonban Kőszeg jövője! A kormánypárt jelöltjeivel szemben indulók úgy hirdetik magukat, hogy ők majd több támogatást érnek el Kőszegnek.

 

Mára világosan látható, hogy ki mögött ki áll, és milyen szövetségesekre számíthat Kőszeg városa: Rába Kálmán mögött egy széteső párt és a bukás felé közeledő hódmezővásárhelyi polgármester, míg Tóthné Dolgos Zsanett mögött az a Harkai-Táncsics féle Összefogás Kőszegért Egyesület, melyet nyíltan támogat Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció és a brüsszelita Momentum. A kérdés csak az, hogy ezek a szereplők miben tudják segíteni a várost, hogy tovább fejlődjön? Vajon komolyan gondolják-, hogy majd kiemelt kormányzati támogatást tud elérni Gyurcsány Ferenc vagy Márki-Zay Péter?

Szólj hozzá