2019. már 25.

Az MSZP-s Ipkovich György követelte elsőként 2010-ben az új Haladás stadion megépítését Orbán Viktortól

írta: vasivasmacska
Az MSZP-s Ipkovich György követelte elsőként 2010-ben az új Haladás stadion megépítését Orbán Viktortól

Történt egyszer nem is oly rég, hogy a szombathelyi Fő téren sétáló és kávézó Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz váratlanul lépett oda Ipkovich György, városunk akkori polgármestere, aki - és most innentől idézzük szó szerint a Nyugat.hu 2010.szeptember 28-i tudósítását eme huszáros lerohanásról - “a város legfontosabb fejlesztéseihez kérte a kormány támogatását.”

 

ipkovich.jpg

Ezeket a “legfontosabb” fejlesztéseket írásban is átadta a Miniszterelnök Úrnak. Mert hát szó elszáll, írás megmarad. Esetünk is jó példa erre; az internet nem felejt... Minderről a szebb napokat látott MSZP Szombathelyi Szervezete az alább olvasható közleményben emlékezett meg. Ime, a teljes szöveg:

Dr. Ipkovich György polgármester úr köszöntötte a szombathelyi Fő téren Orbán Viktor miniszterelnök urat. Városunk polgármestere egy levelet adott át a szombathelyi polgárok nevében, amiben támogatást kér a kormánytól városunkat érintő fejlesztésekhez, ügyekhez.

A legfontosabbakat tartalmazta a levél.

Az elmúlt 4 év munkájának köszönhetően az M86-os főút fejlesztése 2013-ra befejeződhetne, így semmi nem indokolja azt, hogy 2015-re halassza a kormány a beruházás végét. Arra kéri Ipkovich György a kormányt, hogy támogassa továbbra is a Vát-Porpác repülőtér fejlesztését, támogatva ezzel szombathelyi munkahelyek létrejöttét.

A Fidesz megyei vezetése 3 éve méltatlan módon szombathelyi kórházunk székhelyét Szentgotthárdra költöztette. Arra kérte a város polgármestere a miniszterelnök urat, járjon közben a kórház székhely-visszahelyezés érdekében! Lehessen a szombathelyieknek is beleszólása a kórház működtetésébe! Közös érdekünk, hogy a kórházi dolgozók visszakapják azokat a jogaikat és juttatásaikat, amelyeket elvett tőlük a megyei fideszes vezetés.

A szombathelyi Haladás is megérdemel egy új stadiont. Abban kéri Szombathely a kormány segítségét, hogy városunk a MÁV-ingatlanokat a lehető legkedvezőbb áron megvásárolhassa, és állami támogatással új stadiont építhessünk a Rohonci úton.

Polgármester úr bízik abban, hogy a Fidesz kormánynak végre tényleg fontos lesz Szombathely, és számíthat a kormányzat támogatására.

MSZP Szombathelyi Szervezete


A szövegből sok minden kiderül. Például az, hogy Ipkovich György mennyire fontosnak tartotta az M86-os gyorsforgalmi út megépítését - a második Orbán-kormány idején. Kár, hogy Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai MSZP-s miniszterelnökökből - úgy is, mint az M86-os miniszteri biztosa - 2002 és 2010 között, nyolc év alatt Szombathely polgármestereként három és fél kilométer megépítését tudta kipréselni... Orbán Viktorral több szerencséje volt neki, no meg városunknak. A hiányzó 90 kilométert ugyanis 2016 őszére átadták a forgalomnak.


Nyilvánvaló, a vak is láthatja, hogy minderre csakis azért került sor, mert Orbán Viktor megijedt az őt hivatlanul letámadó Ipkovich György bravúros fellépésétől, és hanyatt-homlok rohant utat építeni. Bizonyára meg akart felelni Ipkovich bizalmának, és bizonyítani akarta a szombathelyi szociknak, hogy “a Fidesz kormánynak végre tényleg fontos lesz Szombathely, és számíthat a kormányzat támogatására.”


A legérdekesebb azonban Ipkovich ultimátumszerű, kéretlen követeléseiből mégis csak az új stadion építése a Rohonci úton. Mert hogy “ a szombathelyi Haladás is megérdemel egy új stadiont.” Olvassuk el alaposan a közlemény ide vágó részét! Ipkovich a MÁV-ingatlanok - merthogy három telekről van szó: a Rohonci úton lévő nagyobb és a Kondics utcába lévő két kisebb, edzőpálya és dobópálya céljára használt telkekről - megvásárlásához kért Orbán Viktortól segítséget. A szombathelyi városi kasszából akarta kifizetni a vételárat. 


Emlékezetes, hogy korábban a város tárgyalt a MÁV-val a Rohonci u-i ingatlan (stadion és csarnok) megvételéről. A MÁV nem fogadta el a város által ajánlott 700 millió forintos vételárat. Amúgy az államvasutak már sok éve egy fillért sem adott a stadion üzemeltetésére, fenntartására; azt Szombathely városa viselte már régóta teljes egészében.


A Kormány az akkori honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba javaslatára másképp döntött, sokkal többet adott, mint amennyit Ipkovich kért: mindhárom ingatlant határozatával kivette a MÁV vagyonából, és ingyenesen Szombathely városának adományozta sportcélokra.

Ami az új stadion felépítését illeti, ahhoz Ipkovich állami támogatást remélt; vagyis az építési költségek egy bizonyos részének állam általi viselését. Többet kapott ebben is Szombathely a Kormánytól, mint amit Ipkovich György követelt. A Kormány - vagyis a magyar adófizetők - az első fillértől az utolsóig kifizették a beruházás teljes költségét. Az elkészült mű -  a telkek és a felépítmény is - Szombathely Megyei Jogú Város kizárólagos tulajdonába kerültek, saját cége révén.


Ipkovich levelében szó sincs a megépült sportkomplexum fenntartási költségeiről. Józan ember nem is gondol olyat, hogy a saját telkemre felépített saját tulajdonú ingatlanom fűtési, világítási, takarítási, karbantartási költségei valaki mást terhelhetnének rajtam, mint tulajdonoson kívül. Pontosan tudta ezt Ipkovich György is - akitől brilliáns jogi tudását kéne elvitatnunk, ha bármi mást feltéleznénk róla - akkor, amikor ezekkel a feltételekkel megszavazta az összes többi képviselővel egybehangzóan a Haladás sportkomplexum állam általi felépítését, a ingyenesen adományozott telkek adományozásával együtt.


Gratulálnunk kell tehát Ipkovich Györgynek és az MSZP- nek: olyan szépen, udvariasan szívhez szólóan kértek, hogy a Kormány sokkal többet is adott városunknak. Ideje hát, hogy a Kormánnyal ilyen remek viszonyt ápoló szupertehetségek ismét a kormányrúdhoz álljanak városunkban. Orbán Viktor bizonyára szívébe zárta őket; felejthetetlen volt például, ahogy tavaly év végén férfiúi testnedvekhez hasonlították őt a cikkünk elején említett Fő téren, de végigordibálták ezzel az egész várost a Domustól a Szent Márton utcáig. Ez a kedves gesztus is arra fogja eztán ellenállhatatlan erővel ösztökélni a kormányfőt, hogy Ipkovich jeles utódjelöltje, a bevándorláspárti Nemény András kéréseit, követeléseit teljesítse. Mit teljesitse: túlteljesítse, ahogy szokta... ne csügedj, városom népe! Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér! Meg toronyóra lánccal...

Szólj hozzá