2019. ápr 16.

Nyugat-Úgytudjuk párharc az "igazi ellenzéki portál" címért

írta: vasivasmacska
Nyugat-Úgytudjuk párharc az "igazi ellenzéki portál" címért

A képlet szerintem tök egyszerű: Két tök inkorrekt banda harcol egymással azon, hogy ki tud nagyobbat rúgni a szombathelyi Fideszbe. Az eszközök és a módszerek majdnem hasonlóak, csupán a pórázt tartó gazdák változtak.

bazsi.jpg

Zseniális interjút adott Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője és egykori élettársa, Nagy Ákos Balázs, a Nyugat.hu műszaki igazgatója a Magyar Narancsnak. A legizgalmasabb részt idézzük:

MN: Egy ideje működik Szombathelyen még egy kifejezetten nem fideszes portál, az LMP-s Ungár Péter ugytudjuk.hu-ja. Ez mennyire érinti a nyugat.hu-t?
Nagy Ákos Balázs: Ungár tavaly meg akarta venni a nyugat.hu-t. Az egyesületbe is be akart lépni.
Roznár Gyöngyi: Amikor ez nem sikerült, úgy gondolta – jobb szó nincs rá –, hogy tönkretesz minket.
Nagy Ákos Balázs: Elkezdett tárgyalni az újságíróinkkal, és elvitte a stábunk egy részét.
Roznár Gyöngyi: Mindezt azzal kommentálta, hogy vidéken is meg kell teremteni a „szabad sajtót”. Épp Szombathelyre jött, ahol egyébként is van már ilyen. Pedig akár jóban is lehetne a két lap, de így…

Mi is történt valójában? A Nyugat.hu egyik legnagyobb támogatója Czeglédy Csaba volt, aki 2017 nyarán előzetes letartóztatásba került költségvetési csalás gyanúja miatt. A pénz egyre fogyott, Roznár Gyöngyi pedig információink szerint bár tárgyalt különböző befektetőkkel, nem igazán tudott plusz forrásokat szerezni. A lap még adománygyűjtő akciót is szervezett, de így sem jártak sikerrel. Időközben Farkas Balázs elkezdett szervezkedni.

A Vasmacska blognak azt mesélték többen is, hogy Szalai Szabolcs ifjú lmp-s politikusjelöltön keresztül ismerte meg Ungár Pétert, aki bizony egyre inkább terjeszkedne Vas megye felé. Ungár részben úri huncutságból, részben számításból úgy döntött, önálló hírportált gründol. Túlságosan nem voltak kreatívok, ugyanis egy korábbi jobboldali portál nevét és brandjét lopták el. Azzal azonban nem számoltak, hogy az eredeti úgytudjuk facebook oldala megmaradt, és több követőjük van, mint nekik.

Az ügy pikantériája, hogy Farkas Bazsi korábban egyértelműen Czeglédy Csaba emberének számított a Nyugatnál. (a politikus és az újságíró a magánéletben is jó kapcsolatot ápoltak). Farkas a Nyugatnál eltöltött ideje alatt soha egyetlen szóval sem kritizálta Czeglédyt, és minden rossz volt, amit a jobboldal csinált. A pénz szagára azonban hamar átállt a másik oldalra, és sikerült odáig jutnia, hogy az úgytudjuk facebook oldalán keresztapaként ábrázolja egykori bizalmasát. A Nyugat és az Úgytudjuk között időközben elindult a nyílt verseny, hogy kik is az igazi ellenzéki portál. Kicsit olyan ez, mint mikor nárcisztikus politikusok azért harcolnak, hogy ki nyerje az esélyes ellenzéki jelölt címet. Hogy mi lesz a csata vége, nem tudjuk, mindenesetre az óbaloldal és az újbaloldal harca egészen hihetetlen mélységekbe jutott az elmúlt hetekben Szombathelyen.

Szólj hozzá