2019. júl 15.

Miért jó, ha továbbra is olyan vezetése lesz Szombathelynek, aki együttműködik a kormánnyal?

írta: vasivasmacska
Miért jó, ha továbbra is olyan vezetése lesz Szombathelynek, aki együttműködik a kormánnyal?

Gyakran hangzik el érvként, hogy egy város akkor tud valóban fejlődni, ha a város és az ország vezetése hasonló színekben politizál. Szombathelyen egyébként ez az első ciklust leszámítva mindig így volt, a városlakók belátták, hogy a település fejlődését igenis befolyásolja, hogy milyen a kapcsolat az országos döntéshozókkal.

kisz_1.jpg

 

Nem érdemes szombathelyiként azokra hallgatni, akik azt mondják, hogy „az ellenzék tagjai is felkutatnák a pályázati forrásokat”. Főleg azért nem, mert az új ciklusban jóval kevesebb Európai Uniós forrás fog rendelkezésre állni. A mostani fejlesztési ciklus ugyanis lezárul, ezt követően az elszámolás időszaka várható, majd a tervezésé, az újabb összegek a legoptimistább becslések szerint is csak 2024 környékén lesznek lehívhatók. Marad hát a lobbimunka, a kőkemény verseny a többi Szombathelyhez hasonló várossal.

Az elmúlt kilenc évben dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester kiválóan tudtak együtt dolgozni. Közel százmilliárd forintnyi forrás érkezett Szombathelyre, az élet számos területén sikerült előrelépni. Ez a szocialisták idején másképp volt. Akkor hitelt kellett felvenni, el is adósodott a város, és csak úgy sikerült fejleszteni. Azóta –hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsük – megépült az M86-os gyorsforgalmi út, felújítottak és jelenleg is újítanak egy tucatnyi bölcsődét, óvodát és iskolát, több tíz milliárd forint értékben fejlesztették a Markusovszky Kórház különböző osztályait és az egészséges nemzedék nevelése jegyében megépült a Haladás Sportkomplexum, ami számos szakosztálynak ad otthont. Látható az is, hogy Hende Csaba lobbiereje kiválóan működik, nemcsak uniós forrásokat tudott szerezni a városnak. Ehhez azonban kellett a stabil hátország, felkészült emberek, akik előkészítették szakmailag is a beruházásokat, megfogalmazták az igényeket. Így sikerült megoldani egy sor elsőre lehetetlennek tűnő problémát. (Jó példa erre a Falco-gyár ügye, ahol az ellenzék mindenféle bizottságokat állított fel, okoskodtak éveken keresztül, ám valódi eredményt csak Hende Csabának sikerült elérnie, eltűnt a füst.)

Ezért is lenne veszélyes, ha Nemény Andrásék kerülnének hatalomra. Hiszen Nemény bármennyire is játssza a független civilt, valójában ő az MSZP megyei elnökeként egyszerű pártkatona. Azt fogja végrehajtani, amit a pártközpont utasításba ad neki. Ha a kormányt kell kritizálni, megteszi. Látjuk Márki-Zay Péter esetén is, mi történt Hódmezővásárhelyen: a város fejlődése megtorpant, Márki-Zay pedig inkább országos ellenzéki politikust játszik, mivel nincs valódi eszköze a város építésére.

Nem érdemes Szombathely jövőjét kockára tenni. Balázsy Péter polgármesterjelölt színre lépése ráadásul újabb bizalomra ad okot. Azt ígéri, hogy immáron azzal foglalkozik, hogy valóban otthonos legyen a város. Út és járdafelújításokat ígér. Sokan azt próbálják mondandójába belemagyarázni, hogy elismeri, hogy az elmúlt időszak nem volt sikeres. Szerintünk viszont épp ellenkezőleg. Azzal, hogy végre az utak és járdák kerülnek sorra egyúttal azt is ideje lenne belátni, hogy eltűntek az utakat, járdákat korábban befedő problémák, most vált láthatóvá az újabb feladat. (Korábban ott volt a város vállát nyomó adósság, a gyorsforgalmi út hiánya, a Falco környezetterhelő füstje, és még sorolhatnánk.) Most itt az esély, hogy tovább fejlődjön Szombathely. Erre az ellenzék teljesen alkalmatlan. Ők politikai eszközként tekintenek a városra. Ne adjuk oda nekik!

Szólj hozzá