2019. már 08.

Már most repedezik a baloldali összefogás Szombathelyen

írta: vasivasmacska
Már most repedezik a baloldali összefogás Szombathelyen

Czeglédy Csaba nyíltan hadat üzent az LMP-nek, ami az MSZP helyi szövetségese, a városban pedig egyre többen beszélnek arról, hogy a DK kilép az összefogásból, és Czeglédyt indítja polgármesternek. 

czegledy_nemeny.jpg

Meglepő bejegyzést tett közzé Czeglédy Csaba, az MSZP korábbi erős embere a Facebookon. Szó szerint idézzük, mert minden mondata érdekes:

Nem akarom elrontani ezt a szép napot, de nem tudom szó nélkül hagyni, hogy az az LMP, akik öt éve az önkormányzati választások előtt cserben hagyták a baloldali összefogást (az MSZP-t, a DK-t, az akkor még létező Együttet, a Szolidaritást és az Éljen Szombathely Egyesületet), és elindultak velünk szemben, most hirtelen úgy tesznek, mintha a fideszes városvezetés vesszőfutásához és az elmúlt időszak sikereihez bármi közük is lenne.

Öt éve nyáron én folytattam egyeztetéseket, mint kampányfőnök az LMP helyi csoportjával. Az volt számukra a baloldali összefogás ajánlata, hogy megkapják a közös lista második vagy harmadik helyét - amit bejutónak vettünk -, adhatnak jelölteteket is a körzetekbe. Együtt indultunk volna. Majd az előrehaladott tárgyalásokat jól felrúgta Schiffer András, az LMP akkori egyik országos vezetője. Még a HírTV-t is rám uszította. Így aztán nem lett semmi az együttműködésből, azonban az LMP nélkül, még pontosabban az LMP ellenében is megnyertük - sokak meglepetésére - a választókörzetek felét.

Azontúl, hogy a Fidesz helyben nem tud elszámolni 11-ig és összevesztek a többséget biztosító saját alpolgármesterükkel, azért alakulhatott ki a mostani helyzet, mert a baloldalnak kilenc szavazata van a közgyűlésben. Ha nem lenne egyben kilenc szavazatunk, akkor teljesen mindegy lenne, hogy Balassa és Molnár hogyan szavaznak.

Most pedig az az LMP, akik önerőből be sem jutottak a képviselő-testületbe, akik még tavaly tavasszal sem fogtak össze velünk Szombathelyen, fürdenek abban a sikerben, amihez az égvilágon semmi közük nincsen.

Ráadásul az a Németh Ákos, aki egy igazi nímand, aki a közéletben semmit nem tett le az asztalra, aki még beszélni sem tanult meg, gazdája, a zavaros hátterű és motivációjú budai milliárdos, Ungár Péter pénzéből okítja a szombathelyieket. A választókat talán nem így kellene felkeresnie, mert ez nem más, mint a meló megspórolása. Ráadásul ez a módszer, főleg ezzel a kivitelezővel, csak árt a baloldali összefogás megítélésének.

Arról nem is beszélve, hogy Ungár Péter elintézte neki, hogy az elhunyt Gyebrovszki János körzetében ő legyen a baloldali összefogás jelöltje. Rendkívül bölcs és stratégiai gondolkodásra vall a baloldal számára emblematikus és fontos körzetben egy olyan embert indítani, aki Gyebro cipőfűzőjét sem köthette volna be...

Czeglédy úgy tűnik, valami miatt nagyon ki van akadva a baloldali összefogásra. Ha nem lenne ideges, akkor ugyanis nem a nyilvánosságon keresztül üzengetne, hanem vélhetően felhívná Nemény Andrást, hogy mi ez az egész. A városban azonban azt beszélik, hogy Czeglédynek az fáj, hogy miközben éveken át támogatta saját erejéből a helyi szocikat, mikor börtönbe került, találtak maguknak egy új szponzort, az lmp-s Ungár Péter személyében. 
Arról Czeglédy már korábban beszélt, hogy szeretne elindulni a körzetében, ám azóta nem történt előrelépés. Az viszont beszédes, hogy egyre többet lehet arról is hallani, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a szombathelyi Demokratikus Koalíció mégis kilépne a baloldai összefogásból, önállóan mérettetné meg magát, és adott esetben Czeglédy még az ő polgármesterjelöltjük is lehet. 
Ennek egyik bizonyítéka, hogy a DK-s hivatalos facebook oldalon meg is osztották Czeglédy ostorozó bejegyzését, márpedig egy szövetségi viszonyban kampányidőszakban ez igencsak furcsa. 
Szólj hozzá